כאבי גב בהריון, לא צריך לסבול עד הלידה
ראשית יש להבין, הריון הוא מצב סופר בריא – מצב של יצירת חיים. עם זאת, הוא מייצר עומסים רבים מעבר לחיי היום-יום, הן נפשית והן גופנית. כאבי גב הם אחת הבעיות הנפוצות והחוזרות ביותר בחיי היום-יום בעולם כולו. כאבי גב בהריון משפיעים רבות על ההתנהלות היומיומית, על היכולת לעבוד ולהתפרנס, על קשרי המשפחה והחברים ועל איכות החיים בכלל במהלך ההריון.
תוכן עניינים
Toggleלטיפול עצמי בכאבי גב בהריון, לחצו כאן
מה המקור של כאבי גב בהריון?
כאבי גב בהריון נגרמים מהשפעות אבולוציוניות של הזדקפות המין האנושי מהליכה על ארבע גפיים להליכה על שתי רגליים, מהשפעות גופניות של עומס משקל מעבר לחיי היום-יום, מרחבים פנימיים שמתמלאים בנוזלים ובעובר, ומהשפעות נפשיות הנגרמות מההריון, ההורמונים והלחץ של תינוק נוסף במשפחה.
גם כאבי גב בהריון מקורם בעיקר במערך השרירי. מערכות השריר המתפקדות הן כמערך תנועתי והן כמערך הגנתי “ננעלות” (ראה מדע הפגת הכאב) במקרים של עומס יתר או חשש לפגיעה, ומתחילות לייצר כאב. לרוב מתחיל כאב קל שנעלם כפי שהופיע לפני ההריון או במהלכו. במקרים אלו, מרביתנו לא מתייחסים, מתעלמים, או לוקחים כדור להקלה או משנים התנהלות בחיים.
חוסר התייחסות לכאבים חוזרים או מינוריים הוא מקור הכאב האקוטי, החזק, המשבית.
מי שלא ימצא זמן לטפל בעצמו ימצא זמן לכאב
מה הגורם לכאבי גב בהריון?
במרבית המקרים, אוסף של גורמים מאלו שיפורטו הם הגורם אצלך למצב של כאבי גב בהריון:
- הריון – ההריון טומן בחובו משקל מעבר לרגיל, עובר, שיליה ושאר נוזלים הלוחצים ומשנים את מבנה הגוף מבפנים, ולחץ רגשי-נפשי (ראה ניהול הכאב). כל אלה מייצרים תגובה של מערכות השריר ועלולים לייצר כאב.
- העובר – תנוחת העובר, תנועותיו ומשקלו מגבירים את הלחץ והעומס על מרכז הגוף והגב.
- גנטיקה – מבנה מולד של רגישות בעמוד השדרה או בדיסקים.
- תזונה ואורח חיים – פגיעה ארוכת זמן במבנה עמוד השדרה ושריריו כתוצאה מהעדר שתיית מים נקיים, עישון ועוד.
- התנהלות לא מודעת – הרמת ילדים לא נכונה, ישיבה ממושכת בתנוחה לא תקינה, ועוד.
- סטרס – רמת לחץ גבוהה המייצרת טונוס שריר גבוה.
- פגיעה מבנית – מבנה עמוד שדרה לא תקין (לדוגמה: סקוליוזיס).
- פגיעה מכאנית – טראומה גופנית או הרמת חפץ כבד במיוחד.
מתי ואיך נוצרים כאבי גב בהריון?
חיינו עמוסים ומלאים. הריון, שהוא מצב שונה ומלחיץ, עלול לייצר הזנחה של הגוף מתוך הנחה שמרבית כאבי הגוף באים והולכים. נכון, לגוף יכולת מופלאה של ריפוי עצמי, אך יש להבין שכאב הוא איתות לכך שמשהו קורה ויש לשים לב אליו. למה יש לשים לב?
- כאבים קלים באים והולכים במקומות קבועים.
- כאבים חדים באים והולכים במקומות קבועים.
- כאב קל הנשאר מספר ימים ונעלם.
- כל כאב קל או חד הנשאר קבוע מעל 3 ימים.
בכל אחד מהמקרים הללו אין להתעלם, ומומלץ לגשת לאבחון וטיפול מקצועי.
90% מכאבי גופנו, בכלל וכאבי גב בפרט, מקורם במערך הרקמות הרכות (שרירים ורקמת חיבור).
עיקר הכאב נוצר כתוצאה מנעילת שרירים סביב אזורים חלשים. נעילת השריר מהווה מערך הגנתי, וכתוצאה ממנה מתחיל להיווצר לחץ ועומס על המערך השרירי והעצבי, שמוביל לכאב.
תחושות אלו יכולות לכלול: כאב, שריפה, הרדמות, עקצוץ, דקירות או הקרנת כאב.
מה ניתן לעשות על מנת להקל על כאבי גב בהריון?
קיימים מספר טיפולים וגישות טיפול, ביניהם: כדורים, תרופות, משחות שונות, הזרקות שונות, טנס (חשמל), פיזיותרפיה, טיפולי רפואה משלימה ושיקום אורטופדי.
מה אנו מציעים לטיפול בכאבי גב בהריון?
גישת השיקום האורטופדי מבוססת על גישת טיפול שהתפתחה בשנות ה-60 במרפאות כאב בארצות הברית, ומתבססת על רפואה מערבית ותובנות הגוף כפי שהתגלו במחקרים בשני העשורים האחרונים.
הטיפול מתבצע על ידי מטפלים המוסמכים לטיפול בנשים הרות וממוקד בשרירי הגוף וברקמות רכות בלבד. הטיפול יכלול לחיצות יחסית עדינות וכמעט לא כואבות על נקודות הטריגר (נקודות מעוררות כאב) כדי להפחית עומס מהשרירים הלוחצים על המערך הגופני. בנוסף, הוא מלמד את מערכת העצבים האוטונומית של הגוף לשחרר את האזור. לרוב, הטיפול אינו ארוך ומסתיים במספר טיפולים בודדים בלבד.
הדבר החשוב יותר הוא שבמהלך הטיפולים מבוצעים אבחון יציבתי ותנועתי כדי ללמד את המטופלת מה קרה וכיצד להימנע מחזרתו של הכאב, באמצעות תרגילים פשוטים במספר דקות ביום.
איך ניתן להימנע מכאבי גב בהריון?
- ראשית, יש להכיר את גופך. אם קיימים גורמים מולדים כמו עקמת, יש לטפל בהם באופן שוטף ולהימנע מנזק מצטבר העלול לגרום לכאבי גב בהריון.
- יש לבחון את אורח חייך. אם הם מלאים סטרס, לחץ או פעילות פיזית מאומצת, יש להתייעץ עם מומחה כדי לקבל כלים להתמודדות, להפחתת רמות מתח ולהתנהלות נכונה במצבים מאומצים.
- מומלץ לקבל הדרכה מקצועית להתנהלות יומיומית נכונה, הכוללת פעילות גופנית מותאמת להריון, הנחיות להרמת משאות או ילדים בצורה נכונה, והתנהלות מול מחשב.
- יש להקפיד על שתיית מים מספקת בהתאם למשקל הגוף (כ-1 ליטר לכל 22.5 ק”ג גוף ליממה, בהיעדר בעיות כלייתיות).
- יש להתייעץ עם תזונאית לקבלת הדרכה מותאמת למניעת נזק מצטבר.
- יש לשמור על רמת פעילות גופנית מותאמת, שתסייע בשמירה על טונוס שרירים נאות.
- בכל מקרה של כאב חוזר או כאב שלא חולף תוך שלושה ימים, גם אם הוא קל, יש לפנות לטיפול מקצועי כדי למנוע נזק מצטבר, לאתר את המקור ולמגרו.
הדבר החשוב ביותר הוא שאין סיבה לעבור את ההריון בכאב. ניתן באמצעים פשוטים ובמספר טיפולים בודדים לחזור להריון רגיל ונטול כאב.