פיברומיאלגיה
פיברומיאלגיה או בשמה העברי דאבת שרירים מהווה מעין “פח אשפה” מודרני אליו מפנים את כלל המטופלים הסובלים מכאבים לא ברורים, מפושטים ללא מקור ברור או מאובחן. לסובלים מפיברומיאלגיה החיים הם סבל מתמשך של כאב, עייפות, נדודי שינה ומחשבות טורדניות.
תוכן עניינים
Toggleמהי פיברומיאלגיה?
פיברומיאלגיה כשמה היא כאבים מפושטים המורגשים בכלל רקמות הגוף ולעיתים אף בעצמות. הכאבים יכולים להיות ביום ובלילה, בתנועה ובמנוחה וגורר את הסובל ממנה למעגל כאב הרסני (ראה מעגל הכאב) של חוסר שינה, עייפות כרונית ואף דכאון והעדר תאבון.
מה גורם לפיברומיאלגיה?
במרבית המקרים אוסף של גורמים מאלו שיפורטו הם הגורם אצלך לכאבי פיברומיאלגיה:
- גנטיקה – מבנה מולד של רגישות כללית או ספציפית באיבר בו התחילו הכאבים.
- תזונה ואורח חיים – פגיעה ארוכת זמן בגוף ושריריו כתוצאה מהעדר צריכת מיים נקיים או עישון ועוד.
- התנהלות לא מודעת – תוצר של התנהלות חריגה למגבלות הגוף בכלל ועמוד השדרה בפרט לאורך זמן כגון הרמת ילדים לא נכונה בגן וכו’. לרוב התנהלות מעין זו תייצר כאבים חולפים שרק לאורך זמן ייצרו כאבים חדים ואקוטיים.
- סטרס – (ראה ניהול הכאב) התנהלות לאורך זמן אם במודע או לא במודע ברמת לחץ גבוה המייצרת טונוס שריר גבוה.
- פגיעה מבנית – מבנה עמוד שדרה דוגמת סקוליוזיס או קיפוזיס או פגיעות איברית כלשהיא.
- פגיעה מכאנית – טראומה כוללנית או הרמת חפץ כבד במיוחד או בזוית המייצרת עומס רב על חוליות עמוד השדרה בפרט ועל הגוף בכלל.
- לסרטון קטן בנושא תמונת הכאב בראש לחץ כאן
מתי ואיך נוצרת פיברומיאלגיה?
המקור של פיברומיאלגיה אינו ברור ומוחלט. מנסיון טיפולי רב שנים (למעלה מעשור של טיפולים בחולי פיברומיאלגיה) אנו יודעים לזהות קווים דומים העלולים להוות מקור או טריגר אצל הסובלים לדוגמא: נשים רבות תחילת התסמונת היה בכאבי מפרקי כף יד או טראומה בהן ואצל הגברים תחילת הכאבים הייתה נפילה שגרמה כאבי גב.
לרוב ישנן סיבות שונות המתווספות אחת על השניה כפי שפורט מעל. הבדיקה להתהוות פיברומיאלגיה ברפואה היא המצאות של מספר נקודות רגישות למגע (כיום ההגדרה היא 12 נקודות רגישות מתוך 18 הנבדקות).
מה ניתן לעשות על מנת להקל על כאבי הפיברומיאלגיה?
קיימים מספר טיפולים וגישות טיפול ביניהם: כדורים ותרופות, הזרקות שונות, גלי הלם, פיזיותרפיה, טיפולי רפואה משלימה, מדרסים, ניתוחים שונים ושיקום אורטופדי.
איך ניתן להימנע מנזק שעלול לגרום לפיברומיאלגיה?
- ראשית צריך להכיר את גופך, אם יש גורמים מולדים כמו עקמת, פלטפוס או בעיה כלשהיא אחרת יש לטפל בה בשוטף ולהימנע מנזק מצטבר העלול לייצר כאבים.
- לאחר מכן צריך לבחון את אורח חייך, אם הם מלאים סטרס, לחץ או פעילות פיזית עצימה יש להיוועץ עם מומחה על מנת לקבל כלים איך להתנהל בתוך המצב הנתון, איך להוריד רמות מתח באמצעים פשוטים ואיך להתנהל בעבודות עצימות מאמץ נכון עם מינימום נזק שעלול לגרום לעומס וכאב.
- רצוי ומומלץ לכל אדם באשר הוא לקבל הדרכה מקצועית על התנהלות חיים כוללת וספציפית על מנת למנוע נזקים מצטברים. ההמלצות הן לגבי דרך הרמה משאות או ילדים, התנהלות מול מחשב ועוד.
- יש לשתות מים ברמה מספקת ובהתאם לנתונים גופניים (כליטר על כל 22.5 ק”ג גוף ליממה אם אין בעיה כלייתית).
- יש להיוועץ עם תזונאית ולקבל הדרכה ספציפית על מנת למנוע נזק מצטבר.
- יש לשמור על רמת פעילות גופנית הן בפן הלבבי והן בפן השרירי/עוצמתי על מנת לשמור על טונוס שרירים נאות.
- בכל מקרה של כאב חוזר או כאב שלא חולף תוך שלושה ימים גם אם קל יש לפנות לטיפול מקצועי על מנת לעצור נזק מצטבר לאתר את המקור ולמגרו.